vegis.ro%20

Tulburarea bipolara si toate fazele ei,simptome si tipuri

tulburare-bipolara

Ce este tulburarea bipolara.

Tulburarea bipolara este cunoscuta si sub numele de tulburare maniaco-depresiva sau depresie maniacala. Este o boala mintala grava, care poate duce la un comportament riscant, distrugand relații  și chiar tendințe de sinucidere, dacă nu este tratată.

Tulburarea bipolara se caracterizeaza prin schimbari extreme de dispozitie, de la manie la depresie. Între aceste episoade se pot manisfesta stari de spirit normale.

 

   Starea de "Maniac" este o stare in care devii din ce in ce mai agitat, energic, vorbăreț, nesăbuit, puternic, euforic.Cheltuieli exagerate sau sex riscant si impulsiv poate avea loc sub influenta acestei stari. Apoi, la un moment dat, această stare de spirit poate derapa în ceva mai diferit - iritare, confuzie, furie.

   "Depresia" descrie starea de spirit opusa - tristete, plans, sentimentul de inutilitate, pierderea de energie, pierderea placerii, probleme de somn.

    Pentru ca aceste stari difera de la un individ la altul tulburarea bipolara este o boala complexa foarte greu de diagnosticat. Pentru unii oameni, mania sau depresia poate dura saptamani sau luni, (uneori chiar ani).
    Tulburarea bipolara este la fel de dificila si pentru bolnav cat si pentru familiile celor afectați. Fie că este vorba de tulburare bipolara sau o altă problemă legată de starea de spirit, tratamente eficienteexista. Ceea ce este cel mai important este că ați recunoscut problema și începeti căutarea de ajutor.

    Simptome si tipuri.

    Tulburarea bipolara este o boală complexă. Există multe simptome diferite - și mai multe tipuri diferite - de tulburare bipolară. Simptomele principale de tulburare sunt leganatul si stari de spirit imprevizibile. Diferitele tipuri de tulburare bipolara pot fi iompartite de la usoara la foarte grava.

Simptomele


Simptomele bipolare
   Simptomele principale de tulburare bipolara sunt leganatul dramatic șistarea de spirit imprevizibila.

Simptomele maniace
   Simptomele maniace pot include fericire excesivă, agitație, iritabilitate, neliniște, cresterea energiei, gânduri legate de competiție,  sex, și tendința de a face planuri mărețe și de neatins.

Simptomele depresiei
   Simptome de depresie pot include tristete, anxietate, iritabilitate, pierderea de energie, plâns incontrolabil, schimbare a apetitului care cauzează pierderea sau cresterea în greutate, nevoia crescută de somn, dificultăți în luarea deciziilor, și gânduri de moarte sau sinucidere.
   Tipuri

Tipuri bipolare
     Există mai multe tipuri de tulburare bipolară, toate implica episoade de depresie si manie la un alt nivel. Acestea includ bipolare I, bipolara II, tulburarea cyclothymica, bipolara mixta,  rapida, tulburare bipolara ciclica.

Bipolara I
   O persoană afectată de tulburare bipolara I a avut cel putin un episod maniacal în viața lui sau a ei. Un episod maniacal este o perioadă de starea de spirit anormal de ridicate, însoțite de un comportament anormal care perturba viata.


Bipolara II
   Bipolara II este similar cu tulburare bipolara I, cu starea de spirit cu fluctuatii între înaltă și joasă-a lungul timpului. Cu toate acestea, în tulburarea bipolara II, starea de spirit nu ajunge niciodată la mania maxima.

Ciclic Rapida
   La acest tip o persoană cu tulburare bipolara experimenteaza patru sau mai multe episoade de manie sau depresie, într-un an. Aproximativ 10% până la 20% din persoanele cu tulburare bipolară au acest tip.

Mixt Bipolar
   În cele mai multe forme de tulburare bipolara, starea de spirit alterneaza între crescute și deprimante de-a lungul timpului. Dar cu tulburarea bipolara mixta, o persoană experimenteaza atât de manie cat si depresie simultan sau intr-o schimbare foarte rapidă.

Cyclothymia
   Cyclothymia (tulburare ciclotimică) este o tulburare de dispozitie relativ usoara. Persoanele cu tulburare de cyclothymic au simptome mai blânde decât în plină floare a tulburarii bipolare.

Complicațiile


Complicațiile de tulburare bipolara
    Auto-vătămare, adesea menționată ca tăiere, auto-mutilare sau auto-vătămare, este o încercare daunatoare de a face față emotiilor negative copleșitoare, cum ar fi furie extremă, anxietate și frustrare. De obicei, este repetitiv, nu doar o singura data.

Semne de avertizare


Semne de avertizare bipolare
    Când boala  unei persoane urmează modelul clasic, diagnosticarea de tulburare bipolara este relativ usoara. Dar simptomele de tulburare bipolara pot fi mascate. Simptomele pot sfida secvența maniaco-depresive așteptate.

Situații de urgență și Prevenirea suicidului
    Sinuciderea este un risc foarte real pentru persoanele cu tulburare bipolara, indiferent dacă acestea sunt într-un episod maniacal sau depresiv - 10% -15% din persoanele cu tulburare bipolara se ucid. Dar tratamentul reduce foarte mult acest risc.
Cine este pasibil de tulburare bipolara II?

    Practic, oricine poate dezvolta tulburare bipolara II. Aproximativ 2,5% din populatia SUA sufera de o forma de tulburare bipolara - aproape 6 milioane de oameni.
    Cei mai mulți oameni sunt adolescenti sau de peste 20 de ani, atunci când simptomele de tulburare bipolara apar prima data. Aproape toată lumea cu tulburare bipolara II se dezvoltă înainte de vârsta de 50 de ani. Persoanele cu un membru apropiat al familiei care are deja tulburare bipolara sunt la un risc mai mare de a suferi la randul lor de aceasta boala.

Care sunt simptomele de tulburare bipolara II?

    În timpul unui episod hipomaniacal, starea de spirit se poate manifesta fie ca euforie (senzație de "high") sau ca iritabilitate.
Simptome în timpul episoadelor hipomaniacale includ:

Zboară brusc de la o idee la alta
Vorbesc repede cu voce tare
Energie multa cu hiperactivitate și o nevoie scazuta de somn
     Hipomania poate duce, de asemenea, la un comportament haotic și nesănătos. Oamenii aflati in episoade hipomaniacale ar putea cheltui sume foarte mari de bani, cauta sa faca sex cu oameni cu care în mod normal nu ar face, și  se angajeaza în alte comportamente impulsive sau riscante.
     De asemenea, marea majoritate a persoanelor cu tulburare II experimenteaza episoade de depresive semnificative. Acestea pot să apară la scurt timp după hipomanie  sau mult mai târziu.
Netratat, un episod de hipomanie poate dura de la câteva zile la câteva luni. Cel mai frecvent, simptomele continua de la câteva săptămâni până la câteva luni.
     Episoadele depresive din tulburarea bipolara II, sunt similare cu depresie clinica "regulata", cu stare depresivă, pierderea de plăcere, consum redus de energie și de activitate, sentimente de vinovatie sau inutilitate și gânduri de sinucidere . Simptomele depresive de tulburare bipolara poate dura săptămâni, luni sau mai rar de ani.

Care sunt tratamentele pentru tulburarea bipolara II?

    Hipomania de multe ori mascata sub forma fericirii si optimismului neobosit. Hipomania poate trece neobservata și, prin urmare, ramane netratata. Acest lucru este în contrast cu adevărata manie, care, prin definiție, cauzează probleme în funcționare și necesită tratament cu medicamente .
    Persoanele cu tulburare bipolara II pot beneficia de medicamente preventive pe termen lung. Acestea pot preveni consecințele negative ale hipomanie, și, de asemenea, ajuta la prevenirea episoadelor de depresie.

Stabilizatori ai starii de spirit:

Litiu: Acest metal simplu, in forma de pastile este extrem de eficient in  a controla modificări ale dispoziției (în special substanțe euforizante) in tulburare bipolara. Litiu a fost folosit pentru mai mult de 60 de ani pentru a trata tulburarea bipolara.Tratamentul cu  Litiu poate dura săptămâni pentru a fi eficace pe deplin, de aceea este mai bun pentru tratament pe termen lung decât pentru  episoade hipomaniacale acute. Nivelul litiului in sange și alte teste de laborator (de exemplu, rinichi și funcționarea tiroidei) trebuie să fie monitorizate periodic pentru a evita efectele secundare.
Antipsihotice

Prin definiție, episoadele hipomaniacale nu implică psihoză. Medicamentele antipsihotice, cum ar fi Abilify, Risperdal, Seroquel și altele sunt totuși folosite uneori în hipomanie și unele (în special, Seroquel)  pentru depresie în tulburarea bipolară II.

Benzodiazepine

Această clasă de medicamente include Xanax, Ativan, și Valium și este denumita în mod obișnuit tranchilizante. Acestea sunt utilizate pentru controlul pe termen scurt al simptomelor acute asociate cu hipomanie, cum ar fi insomnia sau agitatia.
Antidepresive

Seroquel și Seroquel XR sunt singurele medicamente FDA aprobate în mod special pentru depresie bipolara II. Antidepresivele cum ar fi Prozac , Zoloft  și Paxil sunt, de asemenea, folosite uneori în depresie bipolara II și sunt considerate a fi mai puțin susceptibile de a provoca sau agrava hipomania decât este cazul în tulburarea bipolară I. Alte medicamente utilizate uneori pentru a trata depresia bipolara II includ stabilizatori ai starii de spirit, cum ar fi litiu sau Depakote, și, ocazional, Lamictal.Psihoterapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala, poate ajuta, de asemenea.

     Pentru ca tulburarea bipolara II implică de obicei episoade recurente, tratamentul continuu și în curs de desfășurare cu medicamente este adesea recomandat pentru prevenirea recidivei.

Pot fi prevenita tulburarea bipolara II?

    Cauzele tulburarii bipolare nu sunt bine înțelese. Nu se știe dacă tulburarea bipolara II poate  fi prevenita complet.
    Sesiuni de terapie regulate cu un psiholog sau asistent social poate stabiliza starea de spirit, ceea ce duce la mai putine spitalizari și senzație de mai bine per ansamblu. Luați medicamente în mod regulat pentru a avea mai putine episoade hipomaniacale sau depresive.

Cum este tulburarea bipolara II diferita de alte tipuri de tulburare bipolara?

     Persoanele cu tulburare bipolara I experimenteaza stari de adevărată manie - o stare de spirit severă, anormal de ridicată, cu un comportament ciudat. Simptomele maniacale duc la perturbări grave în viață, cauzând probleme juridice sau majore personale.

     În tulburarea bipolara II, simptomele de manie nu ajung niciodată atat de ridicate si de severe. Hipomania în bipolara II este o forma mai usoara . Cu toate acestea, episoadele depresive de tulburare bipolara II sunt de multe ori mai lungi ca durată și pot fi chiar mai severe decât în tulburarea bipolară I. Prin urmare, tulburarea bipolara II nu este pur și simplu o forma mai usoara,ci doar mai greu de depistat.

 

 

ULEIURI

COSMETICE

NUTRITIE

Reclama:

Cele mai citite:

Reclama: