vegis.ro%20

Sforaitul- sfaturi si tratamente

sforaitul-remediiCam toată lumea sforăie ocazional, dar dacă se întâmplă frecvent sforaitul poate afecta cantitatea si calitatea somnului membrilor familiei sau colegilor de camera. Sforaitul poate duce la oboseala in timpul zilei, iritabilitate și aparitia unor probleme de sanatate. Dacă sforăitul ține treaz partenerul tau,pot aparea, probleme majore in relatia de cuplu.
Cauzele sforaitului: Gasiti cauza pentru a gasi un leac potrivit.


Persoanele care sforaie prea mult au probleme in gat si nazale. Poziția limbii poate determina un anumit sforait. Investigarea felului in care sforaiti va ajuta sa identificati daca cauza sforăitului poate fi controlata sau nu.
Sforăitul se declanseaza atunci când nu se poate deplasa aer liber prin nas si gura in timpul somnului. De multe ori este cauzat de ingustarea cailor respiratorii sau anomalii ale tesuturilor moi în gât.


Cauzele frecvente ale sforaitului:


     Varsta. Pe măsură ce ajungem la varsta de mijloc și mai tarziu, gâtul devine mai îngust, iar tonusul muscular al gatului scade.
     Constructia cailor respiratorii. Barbatii au pasaje de aer mai înguste decât femeile deci au sanse mai mari sa sforaie in timpul somnului. Un gât îngust, vegetații adenoide mărite și alte atribute fizice care contribuie la sforaituri sunt adesea ereditare.
     Probleme nazale si ale sinusurilor. Căile respiratorii blocate fac inhalarea dificilă și creaza un vid în gât, ceea ce duce la sforăit.
     Grasimea. Tesutul gras și un tonus muscular slab contribuie la sforăit.
     Alcoolul, fumatul și medicamentele. Consumul de alcool, fumatul și anumite medicamente pot crește relaxarea musculară care duce la sforăit.
     Pozitia in timpul somnului. Dormitul pe spate blocheaza putin caile respiratorii rezultand sforaituri.


Este vorba doar de sforait sau de apnee in somn?


Sforăitul ar putea indica apnee de somn, o afecțiune care pune viața în pericol si care necesită o atenție medicală. Apneea de somn este o obstrucție a respirației. Sforaitul normal nu interfereaza cu calitatea somnului la fel de mult ca și apneea de somn, așa că dacă suferiti de oboseala extrema si somnolenta in timpul zilei, problema dumneavoastra poate fi mai mult decât un simplu sforăit.
Nu lasa sforaitul sa afecteze relatia de cuplu
Sforaitul provoaca o ruptură în relația voastră? Nu contează cât de mult se iubesc unii pe alții, lipsa somnului din cauza sfaraitului poate tensiona o relație și poate pune sanatatea partenerului tau in pericol.


Sfaturi sa scapati de sforait:


Modificarea stilului de viata:
Pierdeti din greutate. Pierderea din greutate poate reduce tesutul gras în partea din spate a gâtului și reduce si chiar poate opri sforăitul.
Exercitiile pot ajuta la oprirea sforaitului. Chiar daca va lucrati doar bratele , picioarele sau abdomenul, efortul duce si la tonifierea muschilor gatului care poate duce la mai puțin sforăit.
Renuntati la fumat. Dacă fumati, sansele sa sforaiti sunt mari. Fumatul blocheaza caile respiratorii datorita iritarii membranelor din nas și gât.
Evitati alcoolul, somniferele si sedativele inainte de culcare, pentru că ele relaxeaza mușchii gatului și apar probleme cu respiratia. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice medicamente prescrise ati luat, unele duc la un somn mai profund, care pot  face mai rău sforăitului.


     Sfaturi înainte de culcare pentru a vă ajuta să nu mai sforăiti:


Curatati-va pasajele nazale. Având un nas înfundat inhalarea este mai dificilă și creează un vid în gât care duce la sforăit. Puteți sa încercați decongestionante nazale sau benzi nazale pentru a vă ajuta să respirati mai ușor în timpul somnului.
Păstrați in dormitor un aer umed cu un umidificator. Aerul uscat poate irita membranele din nas și gât.
Repoziționarea. Ridicarea capului patru centimetri poate ușura respirația. Există perne special concepute pentru a ajuta la prevenirea sforaitului asigurându-vă că muschii gatului stau drepti.
Evitați cofeina și mesele grele dinainte de culcare, în special produsele lactate și laptele de soia.
Dormiti pe o parte. Evitati sa dormiti pe spate, gravitația face ca limba și țesuturile moi să cadă și sa obstrucționeze căile respiratorii.
Trucul cu mingea de tenis. Puteti sa va coaseti pe spatele pijamalei o minge de tenis.De fiecare data cand va miscati in timpul somnului si incercati sa dormiti pe spate acea minge va va deranja si va va obliga sa dormiti numai pe partile laterale ale corpului,scazand atfel sansa sa sforaiti in timpul somnului.


     Exerciții de gât pentru a opri sforăitul:


Practicate timp de 30 de minute pe zi, exercițiile pentru gât pot fi o modalitate eficientă de a reduce sau de a opri sforăitul. Pronunțati în mod repetat anumite litere ,aceste exercitii pot întări mușchii tractului respirator superior și ca urmare reduc sforaitul.

Repetați fiecare vocală cu voce tare timp de trei minute de câteva ori pe zi.
Plasați vârful limbii în spatele dintilor din fata de sus. Intoarceti limba înapoi timp de 3 minute pe zi.
Închideți gura și tuguiati-va buzele. Țineți-le asa pentru 30 de secunde.
Cu gura deschisă, miscati maxilarului la dreapta și pastrati pozitia timp de 30 de secunde. Repetati pe partea stângă.
Cântatul poate spori controlul muscular al gâtului și reduce sforaitul cauzat de relaxarea muschilor si tonusul lor slab.


     Cure medicale impotriva sforaitului


Dacă propriile eforturi in a opri sforăitul nu ajuta, consultați medicul sau un otolaringolog (doctor in ORL).
Pentru a menține căile respiratorii deschise in timpul somnului, o mașină de la căpătâiul dumneavoastra suflă aer sub presiune într-o masca pe care o purtati pe nas sau pe fata.
Aparate dentare, dispozitive orale seamana cu protezele dentare ale sportivilor. Ele ajuta la deschiderea cailor respiratorii prin aducerea maxilarului inferior sau limba înainte în timpul somnului.
Interventiile chirurgicale traditionale cresc dimensiunea cailor respiratorii prin eliminarea chirurgicala a tesuturilor sau corectarea anomaliilor. Procedura Pilonul este, de asemenea, o intervenție chirurgicală eficienta în care implanturi mici de plastic sunt inserate în cerul gurii. Tesut cicatricial creste in jurul implanturilor, rigidizand palatinul moale care nu va mai vibra in timpul somnului.
Operatii de somnoplastie elimina părți ale palatinului moale pentru a reduce sforaitul folosind lasere sau semnale de radiofrecvență. Aceste remedii mai noi pot necesita un studiu ulterior.

ULEIURI

COSMETICE

NUTRITIE

Reclama:

Cele mai citite:

Reclama: