vegis.ro%20

Capsaicina, beneficiile si efectele ei asupra organismului

capsaicina-naturisteCapsaicina este o componentă activă a ardeiului iute , care sunt plante aparținând genului Capsicum . Este un iritant pentru mamifere , inclusiv la om , și produce o senzație de arsură în orice țesut cu care vine în contact. Capsaicina și mai multi compușii înrudiți sunt numite capsaicinoide și sunt produse ca metaboliți secundari ai ardeiului iute, probabil, ca elemente de descurajare împotriva anumitor mamifere și fungi. Capsaicina pură este un volatil , hidrofob cristalin, incolor, inodor.

Capsaicina este prezenta în cantități mari în țesutul placentar (care deține semințele), membranele interne și, în mai mică măsură,in celelalte părți cărnoase ale fructelor de plante din genul Capsicum. Semințele in sine nu produc capsaicina, cu toate că cea mai mare concentrație de capsaicină poate fi găsită în măduva albă a peretelui interior, în cazul în care sunt atașate semințele.


Există, de asemenea, dovezi ca capsaicina a evoluat ca un agent anti-fungic.
Din cauza senzatiei de arsura cauzata de capsaicina, atunci când vine în contact cu mucoasele, este frecvent utilizata în produsele alimentare pentru a le da acea senzatie de picant. În concentrații mari, capsaicina va provoca, de asemenea, un efect de ardere pe alte zone sensibile ale pielii. Există multe bucatarii si produse alimentare care contin capsaicina, cum ar fi sosul picant, salsa și alte băuturi.


Ingerarea de capsaicina poate da senzatii de euforie. Capsaicina este folosita ca un analgezic în unguente , spray-uri nazale și plasturi dermici pentru a calma durerea , de obicei, în concentrații între 0,025% și 0,25%. Acesta poate fi aplicat sub formă de cremă pentru ameliorarea temporară a durerii minore și dureri ale mușchilor și articulațiilor asociate cu artrita , dureri de spate și entorse.


Capsaicina rămâne pe piele până când pacientul începe să simtă "caldura", moment în care aceasta este eliminata imediat. Capsaicina este disponibila și în bandaje mai mari (plasturi) care pot fi aplicati pe spate.


Creme de capsaicină sunt folosite pentru a trata psoriazis ca o modalitate eficientă de a reduce mâncărimea și inflamația.
Conform studiilor pe animale și oameni, o doza orala de capsaicină poate crește producția de căldură de către organism pentru o perioadă scurtă de timp.


Datorită efectului asupra carbohidratilor digerati după o masă, capsaicina poate fi de asemenea utilizat pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.
Capsaicina se leagă selectiv de o proteină cunoscută sub numele de TRPV1 care se află pe membranele de durere și neuronii cu senzori de căldură. TRPV1 este un canal de calciu activat la cald, care se deschide între 37 și 45 ° C (98,6 și 113 ° F , respectiv).


Unele studii sugereaza ca capsaicina este capabila de a ucide celulele canceroase in cazul cancerului de prostată și cancerului pulmonar. Au fost mai multe studii efectuate în Japonia și China, care au aratat ca capsaicina naturala inhiba direct creșterea celulelor leucemice.


Capsaicina este, de asemenea, ingredientul-cheie în medicamentul experimental Adlea , care este in faza a 2-a de studii ca un analgezic cu actiune de lunga durata pentru tratamentul durerii post-chirurgicale și osteoarthritic de saptamani sau luni dupa o singura injectie in locul dureros. Mai mult decât atât , se reduce durerea rezultată din osteoartrita, precum și durerile articulare sau musculare de fibromialgie sau din alte cauze.


Capsaicina este, de asemenea, ingredientul activ în sprayul cu piper si agenți chimici. Când sprayul vine în contact cu pielea , mai ales cu ochii sau mucoasele , este foarte dureros, și poate provoca dificultati de respiratie, care servește pentru a descuraja atacatorii.


Contactul sau consumul de ardei care contin capsaicina provoca senzație de arsură sau înțepături la nivelul pielii și, în cazul în care sunt ingerati în cantități mari de către adulți sau cantități mici de copii, produc greață, vărsături, dureri abdominale, diaree și senzatii de ardere. Expunerea ochilor produce lacrimare intensă, durere, conjunctivită și blefarospasm .


Tratamentul principal este eliminarea de la expunere. Hainele contaminate ar trebui să fie scoase și puse în pungi închise ermetic pentru a preveni expunerea secundară.


Tratament pentru expunerea la capsaicina.


Pentru expunerea externă, se spala suprafețele membranei mucoase care au contactat capsaicina cu compuși grasi, cum ar fi uleiul vegetal, ulei de parafina, vaselina, creme sau polietilenul glicol este cel mai eficient mod de a atenua disconfortul asociat.


Capsaicina poate fi, de asemenea, spălata de pe piele folosind săpun, șampon sau alti detergenți . Apa plată este ineficienta la eliminarea capsaicinei. Capsaicina este solubila în alcool, care poate fi folosit pentru a curăța obiectele contaminate.


Când capsaicina este ingerata, laptele rece este un mod eficient de a calma senzatia de arsura  și o soluție de zahăr la temperatura camerei (10%), la 20 ° C (68 ° F) este aproape la fel de eficace.  Senzația de răcire poate fi, totuși, numai temporara, și orice bautura veti bea va spori senzația de arsură prin răspândirea capsaicinei in toată gura. Senzația de arsură va dispărea încet timp de câteva ore, dacă nu se iau măsuri.


În cazurile severe, arsurile de ochi ar putea fi tratate simptomatic cu anestezice oftalmice topice și cu lidocaina gel in cazul mucoaselor. Gelul din planta de aloe a fost de asemenea dovedit a fi foarte eficient.


Efectele consumului alimentar


Ingerarea de alimente picante sau ardei iuti nu produce eroziuni ale mucoaselor sau alte anomalii. Problema dacă ingerarea de chili crește sau scade riscul de cancer la stomac este inca necunoscuta.


Efectele asupra pierderii din greutate


Există o corelație pozitivă între ingerarea de capsaicina și o scădere în greutate. Capsaicina duce la o scădere a apetitului și o scădere a consumului de alimente. Cu toate că consumul de capsaicina cauzeaza termogeneza, creșterea temperaturii corpului, nu afectează pierderea în greutate. Cu toate acestea, atât expunerea orala cat și cea gastro-intestinala la capsaicină crește sațietatea și reduce energia, precum și aportul de grăsimi.


ULEIURI

COSMETICE

NUTRITIE

Reclama:

Cele mai citite:

Reclama: