vegis.ro%20

Prevenirea pierderii auzului

prevenirea-pierderii-auzuluiPierderea auzului nu este neaparat permanenta. Veti sti ca un sunet este daunator si a facut pagube pe termen lung, în cazul in care auziti un tiuit in ureche cand va indepartati de acea sursa. Mai mult de jumatate din oameni in jur de 50 de ani au un anumit grad de pierdere a auzului. Unele deficiente sunt temporare si pot fi usor remediate. Iata trei cauze frecvente de pierdere a auzului la adultii de varsta mijlocie si iata cum le puteti remedia:

Urechi infundate: Aproximativ 1 din 20 de adulti viziteaza medicul ORL-ist in fiecare an pentru a elimina ceara din urechi. In cazul in care apa ajunge in ureche in timpul unui dus, de exemplu, aceasta poate provoca ceara sa se umfle si sa creeze un blocaj. Cand acest lucru se intampla, de multe ori pacientii cred ca au asurzit brusc. Din fericire, auzul este restabilit imediat dupa ce urechile au fost curatate.


Otita: Poate provoca amețeli, durere, necesita o vizita la medicul ORL-ist.


Iata trei tratamente:

  • soluții de dizolvare a cearei
  • irigarea ( stropirea cu un jet de apa sau cu ser fiziologic in canalul urechii pentru a sparge ceara si permite canalului sa se goleasca)
  • indepartarea manuala ( folosind un instrument cum ar fi un dispozitiv de aspirare pentru a trage ceara afara). Medicul tau va stabili care este cea mai adecvata pentru tine.


Doctorii nu recomanda un lucru: folosirea betisoarelor din vata. Poate simtiti ca ceara este eliminata, dar defapt betigasul impinge ceara mai adanc si poate provoca un dop de ceara dificil de eliminat.

Ceara protejeaza în mod natural  urechea , asa ca nu ar trebui sa fie eliminitata complet.


In cazul in care aveti nevoie sa va curati urechea de ceara, doctorii sugereaza o tehnica sigura: Inmuiati un tampon de vata intr-o solutie formata din parti egale de otet si alcool, tineti capul plecat cu urechea indreptata in sus, tamponati urechea usor, iar apoi inclinati capul inapoi sa se scurga solutia.


Alergii nediagnosticate: Sinusurile blocate cauzate de raceli, infectii ale sinusurilor si alergiile pot provoca pierderea auzului temporar, atunci cand tubul Eustachio - canalul responsabil pentru regularea presiunii urechii, aduna lichid in spatiul urechii.

Ceea ce pare a fi o raceala obisnuita poate fi de fapt o alergie nediagnosticata care previne urechile sa se curete, lasandu-le blocate.


Adultii au in medie trei raceli pe an, fiecare cu durata de la o saptaman pana la 10 zile. Daca aveti mai mult de atat sau simptomele, cum ar fi curgerea nasului, care persista mai mult de 2 saptamani, asta e indiciul tau ca se intampla ceva mai mult decat o raceala. Vizitati medicul dumneavoastra pentru o evaluare de alergii.


Medicamentatia: Dozele mari de aspirina (mai mult de 10 pe zi) sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofen (800 mg , de trei ori pe zi) pot provoca tinitus - un zgomot perturbator si iritant in cap, fara o sursa de sunet externa.

Toleranta variaza, iar unele persoane sunt mai sensibile la doze mai mici. Daca observati tiuituri dupa inceperea tratamentelor cu  acestor medicamente, intrebati medicul despre schimbarea acestora cu acetaminofen, care nu afecteaza urechile.


Protejati-va urechile de zgomotele de zi cu zi


Pierderea auzului de obicei, se dezvolta lent si este rezultatul expunerii prelungite a urechii la mii de decibeli inalti.

O mare parte din aceste daune se pot roduce chiar in propria casa: Multe aparate populare mici depasesc pragul de siguranta si anume volumul de 85 de decibeli – la fel cu zgomotul traficului urban aglomerat.


Iata ce puteti face:


Uscatorul de par: Dat la maxim, un model tipic poate ajunge la 95 decibeli ; chiar cu utilizare normala , apropierea sa de urechi este suficienta pentru a provoca daune. Utilizati produsul la un volum de sunet mai mic, reduceti timpul de uscare, si purtati dopuri de urechi pentru a reduce riscul. O altă optiune: uscatoare de par, cu zgomot redus.


Blenderele si rasnitele de cafea: Unele modele pot depăși 88 decibeli. Mascati sunetul prin invelirea cu un prosop mare de bucatarie in jurul bazei, unde este motorul, in timpul utilizarii.


Masina de tuns iarba: Daunele cauzate de taierea ierbii cu o putere 90 decibeli timp de o ora sau doua pe saptamana pe tot parcursul verii se adauga la totalul de daune provocate. Folositi masuri de protectie in timpul functionarii masini de tuns iarba.


MP3 playere: S-au testat diverse MP3 playere și s-a constatat ca un iPod cu volumul la 50 % pompeaza pana la 101 dB, cu mult peste pragul de siguranta recomandat. Se recomanda mentinerea unui volum redus, limitand utilizarea la o ora pe zi si folosirea pavilioanelor de anulare a zgomotului pentru a bloca sunetele din mediul inconjurator, reducand nevoia de a accentua nota volumului.


Citeste aici si despre alte moduri de a desfunda urechile infundate prin tratamente naturiste.

ULEIURI

COSMETICE

NUTRITIE

Reclama:

Cele mai citite:

Reclama: