vegis.ro%20

Cum functioneaza Dieta DASH? Plan de dieta.

dieta-dash1La inceput,trebuie sa te decizi cat de mult vrei sa citesti? Institutul national al Inimii, Plamanilor si Sangelui ( NHLBI), care au ajutat la crearea dietei DASH, publica 2 ghiduri asupra dietei. Unul are 64 de pagini in timp ce celalalt are doar 6 pagini, Ambele iti prezinta acelasi proces de determinare a aportului de calorii pentru varsta si activitatea ta, iti spun de unde trebuie sa vina aceste calorii si iti amintesc sa consume mai putina sare. E chiar atat de simplu.

Pentru o dieta de 2000 de calorii, ar trebui zilnic sa consumi 6-8 portii de cereale, 4-5 portii de legume si fructe, 2-3 portii de lactate fara grasimi sau cu grasimi reduse, 6 portii sau mai putine de carne slaba, carne de pasare si peste, 4-5 portii ( pe saptamana) de alune si legume, 2-3 portii de grasimi si uleioase si 5 sau mai putine portii de dulciuri pe saptamana. Dieta DASH sugereaza ca maximul de sodiu pe zi sa ajunga la 2300 de miligrame urmand ca apoi sa ajungi la 1500 de miligrame.

Este OK sa lasi dieta DASH mai usor. Incearca sa adaugi o leguma la masa ta si un fruct la alta. Incearca sa devi vegetarian preparand doua sau mai multe mese fara carne pe saptamana. Si va trebui sa incepi sa folosesti plantele si condimentele ascunse in camara, te vor ajuta sa uiti de saruri. Intre timp, vei fi incurajat sa urmezi un program fizic.

Cat despre slabit, este important sa vorbesti cu doctorul la cum sa iti formezi programul. Deoarece dieta DASH subliniaza atatea mancaruri sanatoase, poate cu usurinta sa sustina slabitul. Trebuie doar sa faci mai multa miscare si sa mananci mai putin spune NHLBI.

Vei slabi ?

Cel mai probabil, daca urmezi regurile si mai ales daca iti formezi dieta cu un deficit de calorii.

Are beneficii cardiovasculare?

Da. Studiile amanuntite arata cum DASH poate scadea tensiunea care daca e prea mare poate crea boli ale inimii, oprirea inimii, si accident vascular celebral. Chiar numele DASH este un acronim pentru Dietary Approaches to Stop-tehnici de dieta pentru atacuri celebrale.

Hipertensiunea este termenul medical pentru tensiunea ridicata. S-a dovedit si ca poate creste nivelul colesterolului bun HDL si sa scada colesterolul rau LDL si trigliceridele, o substanta grasa care daca se afla in exces poate aduce probleme inimii. In mare dieta reflecta propunerile comunitatii medicale pentru o dieta pentru o inima sanatoasa;se bazeaza mult pe fructe si legume si putin pe grasimi saturate, saruri si zaharuri.

Poate prevenii si controla diabetul ?

Cateva studii ne arata rezultate favorabile, iar abordrea este vazuta in general ca o cale ideala de a manca pentru ambele probleme. De multe ori dieta DASH ofera sfaturi pentru dieta de la Asociatia Americana pentru Diabet. 

 

 

ULEIURI

COSMETICE

NUTRITIE

Reclama:

Cele mai citite:

Reclama: